Electronic Summer 2017

 

31 augusti – 2 september

 

För några veckor sedan så gick den absolut sista synthfestivalen Electronic Summer av stapeln på Brewhouse i Göteborg. Under tre magiska dagar fick vi uppleva inte mindre än tolv artistframträdanden och timmar av fantastisk musik levererad av festivalens alla DJ:s. Personerna bakom ES heter Henrik Wittgren och Sebastian Hess, två rutinerade herrar som arrangerat denna festival sedan 2012. Visst var det med en smula vemod vi klev in på Cityterminalen i Stockholm tidigt på torsdagsmorgonen med vetskapen om att detta var ”the end of an era” … Men från det att jag klev in genom dörrarna på Brewhouse på torsdagskvällen tills dess att vi stapplade ut från efterfesten på lördagsmorgonen, kände jag endast stor och total glädje. Artisterna och festivalbesökarna skapar något tillsammans som bäst beskrivs som magi. Och den bästa extrafamiljen en kan ha, är den svarta synthfamiljen!

Dock finns det fortfarande en festival signerad Wittgren/Hess kvar att se fram mot, Electronic Winter 2018, och de båda synthrävarna kommer ingalunda att sluta med att arrangera musikevents utan detta ser de båda som början på något nytt. Stort tack till alla som deltog under Electronic Summer 2017! ♥


 

Torsdag 31/8

Disco Digitale featuring Anna Johnning (Nattskiftet) inledde festivalen med ett spejsigt, varmt och glädjefyllt framträdande som satte rejäl fart på den förvånansvärt stora publiken som var på plats redan från start.

Genre: Synthpop/Italo Disco/Hi-Nrg

Medelemmar: Lars Björndal, Christer Björndahl och Emma Hogander (ej live)

Aktiva från: 2003

Debutalbum: ”Computer Dreams” (2006)

Smakprov: ’The Future’ 

Mars TV

Svenska duon Mars TV fick med kort varsel ersätta Swedish Space Captains som på grund av sjukdom blev tvungna att ställa in. Jimmy och Mathias gjorde det bästa av situationen trots en skakig början med texttapp så gjorde de en fin spelning.

Genre: Synthpop

Medlemmar: Jimmy Waljenäs och Mathias Jönsson från Malmö och Göteborg

Aktiva från: 2006

Smakprov: ’Agoraphobia’

 

Kebu

Kvällen avslutades med ett framträdande av findlandsvenska Sebastian “Kebu” Teircreates som skapar musik influerad av den som gjordes under 70- och 80-talet med endast analoga synthar. En stor ljudbild fyllde lokalen och jag fick Jean-Michel Jarre- och Vangelisvibbar.

Genre: Retrowave

Aktiv från: 2012

Smakprov: ’Perplexagon, Pt.1’

 


Fredag 1/9

Fredagens rivstart gjordes av inga mindre an svenska Italove. Dans, glädje och fart från första takten. Det är omöjligt att inte charmas av dessa tre rutinerade stockholmsbor. Ribban sattes högt!

Genre: Italo disco, Synthpop

Aktiva från:

Medlemmar: Blix, Laroxx, Dr Mateo

Smakprov: ’Strangers in the Night’

 

OctoLab

Ett inlevelsefullt och känslostarkt uttryck står kvällens andra akt, svenska OctoLab från Lysekil, för. Gruppen framför låtar från senaste albumet To Be Continued … med sångerskan Arielle som frontfigur.

Genre: Electronic, synth

Medlemmar: Arielle Andersson och Fredrik Lundvall Kindsäter

Första släpp: The Timeless Room (2007)

Smakprov: ‘A Reason To Erase’

 

Portion Control

Duon Portion Control äntrar scenen och ökar tempot rejält med deras tunga industriella sound. Reslige sångaren Dean marscherar runt över scenen och spänner blicken i publiken, det är svart, suggestivt och riktigt snyggt.

Genre: Electronic, industrial

Aktiva från: 1980 – 1987, 2002(4) –

Nuvarande medelmmar: John Whybrew Dean Piavani (Storbritannien)

Smakprov:’Amnesia’

 

The Mobile Homes 

Allas våra The Mobile Homes klev på som fjärde akt och gjorde en riktigt bra spelning och nya släppet ‘It Used to Be Fun’ satt som en smäck live.

Genre: Electronic Pop.

Aktiva från: 1984

Medlemmar: Hans Erkendal, Andreas Brun, Patrik Brun, Sami Sirviö.

Första släpp ’Don’t Give It Up’ (1986)

Smakprov: ’It Used to Be Fun’

 

Hocico

Från Mexico kommer kvällens sista artister, Två arga överlevare från de både fysiska- och pskykiska våldet som pågår på gatorna i Mexico City. Lokalen fullkomligt kokar när sångaren Erc far fram och tillbaka över scenen. En grym avslutning på dag två!

Genre: Harsh & Dark, Hardelectronics, Neuropunk

Medlemmar: Kusinerna Erk Aicrag och Racso Agroyam

Aktiva från: 1993

Smakporv: ’Relentless’


Lördag 2/9

The Invincible Spirit

Av förvirrad anledning så missade vi lördagens första band The Invincible Spirit men här är ett smakprov iallafall: ’In My Mind’

 

Page

Ikonerna Page gick upp som lördagens andra akt och jublet från publikhavet överöste duon vars sångare Eddie olyckligtvis var lite krasslig. De inbitna fansen bjöds många nostalgitrippar men även på nytt material från det senaste albumsläppet Det är ingen vacker värld men det råkar vara så det ser ut (maj 2017).

Genre: Synthpop

Medlemmar: Eddie Bengtsson och Marina Schiptjenko

Smakprov: ’I Know You Know’

 

Boytronic

Boytronic gjorde ett av de snyggaste framträdandena med ett perfekt mixat ljud, ett snyggt genomtänkt ljus och den säkra sångaren James Knights i spetsen. Ren njutning!

 

Genre: New Wave, Synthpop

Medlemmar: Tyska Hayo Lewerentz, Ingo Hauss och brittiska nya sångaren James Knights

Smakprov: ’Diamonds & Loving Arms’ (inte James som sjunger)

 

Rotersand 

Finalen stod tyska Rotersand för och jag tror inte att det skulle kunna ha avslutats bättre än så här! Sångaren Rascal har en stor personlighet som han överöser publiken med både från scenen och från mitten av publikhavet. Ett citat från deras hemsida beskriver duon så här:

”Rotersand is a friend who has been accompanying you for a whole decade on your nocturnal hunt’s Post-Industrial amusement. Rotersand is the beast right beside you –  twitching, stomping, finally leaping upon you and clinging to you. Want to take us home?”

Yes, I do.

Genre:Future pop, electro

Medlemmar: Krischan J. E. Wesenberg och Rascal Nikov

Smakprov: ‘Torn Realities’

     


 

Kommentera